Skikongen Thorleif Haug, født 29. september 1894

  • Thorleif Haug ble født 29. september 1894 på småbruket Haug i Vivelstad i Lier.  
  • Thorleif Haug ble regnet som verdens beste skiløper i 1920-årene.
  • Han tok tre gull i de første olympiske vinterleker.
  • Han representerte først Lier Skiløberforening, deretter Drammens Skiklub og fra 1916 Drafn i Drammen.
  • Thorleif Haug vant femmila i Holmenkollrennene hele seks ganger av sju mulige fra 1918 til 1924.
  • I 1922 kom Haug på niendeplass da finske Anton Collin vant.
  • Haug vant 17 km i Holmenkollen fire år på rad fra 1918 til 1921
  • Han vant kombinert samme sted i 1919, 1920 og 1921.
  • 10 kongepokaler og 10 «Damenes pokal».
  • I 1919 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.
  • Han etablerte egen skifabrikk i Langesgate 6 i Drammen i 1926 og kjøpte R. Amundsen skifabrikk i Oslo i 1932
  • Haug statuen i Drammen, var  den første statue i Norge av en norsk idrettsutøver.
Kort om Thorleif Haugs liv

Haug giftet seg med Edith Magnussen, og sammen fikk to døtre. (Anne Marie og Liv Thordis)  Familen bosatte seg i Øren Hageby (Jerusalem) hvor de bodde til Haugs død i 1934.

Til daglig var Haug ansatt som rørlegger i Drammen kommune, han  var sekretær i Drammen Arbeiderforening og ellers ivrig opptatt av skiproduksjon.  Haug ble kjent for sine godhet, bl.a. gjennom at han tok ut sponsorpenger i form av barnski, (fra Drammen skifabrikk) som han delte ut blandt byens barn- under forutsetning at de ikke fikk selges.  De skulle brukes.

12 desember 1934, bare 40 år gammel, dør skikongen brått etter å ha dratt på seg høy feber og lungebetennelse.  Da budskapet om Hauerns død nådde ut til folket, stoppet Norge.  Den store idrettshelten var borte og fra fjern og nær kom det kondolanser.  Utenlandske aviser skrev om skiheltens bortgang og helt fra Japan kom takkebrev og gode ord om hvilken idrettsmann som nå var borte.

Da Haugs båre ble fraktet gjennom Drammen, sto tusenvis langs ruten med senket hode i dyp respekt for en stor idrettsmann.   Selve begravelsen ble avholdt i Turnhallen og pågangen var så stor at man måtte løse inngangspenger for å komme inn. Det vites ikke eksakte tall, men det opereres rundt 40.000 mennesker i Drammen den dagen.

Thorleif Haugs grav er i dag på Bragernes kirkegård.

Allerede i dagene etter skikongens bortgang ble det fremmet forslag om å få skihelten på sokkel. Aldri før hadde en idrettsutøver blitt «statuert», slik var forbeholdt andre storheter. Det ble satt igang kronerulling og utlyst konkurranse. Så kom krigen og planene lå brakk under okkupasjonen- selv om mange vil ha det til at tyskerne nok ikke ville satt kjepper i hjulene for planene- snarere tvert i mot. Haug var ekstremt poulær i Tyskaland og mellom-Europa.

Først i 1946 ble det i Drammen reist en statue av Haug, laget av billedhuggeren Per Palle Storm, den sto opprinnelig på Grev Wedels plass, men ble senere flyttet i starten av Thorleif Haugs vei- ved innkjøringen til Spiralen.

Statuen ble avduket av kronprins Olav og Haugs døtre.

I mai-juni 1922 deltok Haug på en ca. 20 dagers skiferd på Svalbard sammen med Tryggve Gran og Jacob Tullin Thams. De gikk fra Kongsfjorden over breen til Wijdefjorden og tilbake igjen. Dette skulle være forberedelse til en flyferd i regi av Gran mot Nordpolen, men det lyktes ikke Gran å finansiere denne.

I de første olympiske vinterlekene i franske Chamonix i 1924 tok Haug tre gullmedaljer (18 km, 50 km og kombinert). Haug ble også tildelt bronsen i

hopprennet, men denne ble 50 år senere omgjort til fjerdeplass.

I 1974, 50 år etter lekene, greide Thoralf Strømstad, en lagkamerat Haug hadde slått på 5-mila, å bevise for IOC at det var gjort en regnefeil i oppkonkurransen.

Da feilen ble rettet, viste det seg at Haug var blitt nummer fire. Haug ble dermed fradømt bronsemedaljen sin, og hans datter overrakte den til norsk-amerikaneren Anders Haugen, som da var 83 år gammel.

Haug giftet seg med Edith Magnussen, og sammen fikk to døtre. (Anne Marie og Liv Thordis) Familen bosatte seg i Øren Hageby (Jerusalem) hvor de bodde til Haugs død i 1934.

Fra re-avdukingen etter flyttingen fra Grev Wedel til dagens beliggenhet. Statuen bekranses ved nasjonale helligdager, olympiske merkedager, samt på hans dødsdag 12 desember.

Haugs klubb Drafn startet i 1966 turrennet «Thorleif Haugs Minneløp» kanskje bedre kjent som «Hauern». Løpet går fra Kanada i Lier til Spiralen i Drammen (start og målgang har vært på ulike steder gjennom årene). Rennet har siden 2003 vært en del av Thorleif Haug Skifestival.

På 80-års dagen for hans død ble foreningen Skikongens Venner stiftet i Drammen. Foreningen arbeider for å bevare Haugs barndomshjem Haugstua og belyse Haugs innsats for skisporten. Foreningen arrangerer bl.a Thorleif Haug Skileik og Moro for barn rundt Haugstua.